Od kdy je skutečně nutné mít Prohlášení o vlastnostech

15.04.2013 08:32

Ačkoliv se v CPR píše, že změny nastávají od 1.7.2013, mluví se o tom, že nebude nutné, aby měl výrobce nové dokumenty k výrobku již 1. července. Nové nařízení Evropského parlamentu má totiž také za cíl, nezvyšovat náklady výrobců :-). Vzniklo několik variant výkladu:

1. Všichni výrobci musí mít pro všechny své výrobky dne 1.7. 2013 nové dokumenty k výrobku podle CPR. Tato původní a poměrně přísná myšlenka pravděpodobně nebude muset být splněna. Je důležité si uvědomit, že nové Prohlášení o vlastnostech se váže k drobné změně CE značky a především k obalu výrobku. Pravděpodobně i vy máte dopředu natištěné obaly na několik měsíců výroby...? Rozhodujícím datem pro posouzení rozhodného data má být datum uvedení na trh. Pokud tedy bude mít váš výrobek datum výroby do 30.6.2013, a budete mít prokázáno (dodacím listem, nebo jiným dokladem) že výrobek byl toho data vyexpedován z výroby do distribuce, pravděpodobně jste mimo konflikt. Co ale se starými obaly od 1.7.2013? Přelepovat? Přepisovat? Vyhodit? O tomo raději nikdo nemluví.

2. Přechodné období se nepřipouští. CPR bylo schváleno a vydáno v předstihu tak, aby bylo možné se na něj připravit. Proto se nepředpokládá, že by mělo být stanoveno nějaké další období pro přechod na nové nařízení. Problémem však je, že příprava jaksi selhala. K dnešnímu dni stále nemáme novelu zákona 22/1997 Sb., stále nevíme, jak má vypadat Prohlášení o vlastnostech pro jednotlivé typy výrobků, stále nevíme jak a od kdy se bude prokazovat nový sedmý základní požadavek - Udržitelné využívání přírodních zdrojů, En se začnou aktualizovat postupně, držitelé ETA nebudou moci několik měsíců aktualizovat a měnit ETA a tak dále... Proto se domnívám, že vymáhání nových požadavků nebude ze strany kontrolních orgánů nijak dramatické. Bez záruky! Ale kdyby náhodou, zavolejte.

3. Volný přechod bez emocí. Tento stav by byl druhým extrémem. Představte si, že bude po dobu následujících tří až pěti let na trhu takový chaos, že někteří výrobci budou uvádět na trh výrobky pod starým označením a jiní pod novým označení. Někteří budou mít ES prohlášení o shodě a někteří budou mít prohlášení o vlastnostech. Kdo by se v tom vyznal?

4. Být či nebýt? Na základě výše uvedeného se přikláním a doporučuji tuto alternativu. Vydejte k 1.7.2013 prohlášení o vlastnostech. Unikátní kód výrobku a s tím související označení prohlášení o vlastnostech, obalu výrobku a CE značky vytvořte pomocí razítka s možností nastavení průběžného číslování (pokud máte více výrobků). Takové razítko pořídíte za 2000,-Kč. S tímto provizorním řešením vystačíte několik měsíců, do doby vyjasnění všech změn. Mezitím vytisknete nové obaly, vyjde změna EN, aktualizujete ETA, apod.

Přeji úspěšný den!

Robert Lhotský